Ved å klikke "Godta" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigering, analysere nettstedsbruk og hjelpe til med markedsføringsarbeidet vårt. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.

Matdommere i delfinalene i Trondheim, fra venstre: Gunnar Jensen (Fjellheisen restaurant, Tromsø), Lisbeth Wollum Størvold (Søstrene Karlsen, Trondheim), Cathrine Nilsen (Britannia Hotel, Trondheim), Mette B. Julius Evensen (Bondelagskokk, Le Bistro, Trondheim), Runa Kvendseth (Söl, Stavanger) og Øyvind Tiller (Britannia Hotel, Trondheim)

Rogaland stiller sterkt i jubileumsfinalen!

250 produkter har deltatt i Det Norske Måltid, nå er 39 finalister kåret og 14 av disse er fra Rogaland.

Årets delfinaler ble gjennomført i Trondheim, som i 2022 er Europas gastronomi-region. I to smakfulle dager i september jobbet de fagtunge juryene seg gjennom produktene og vurderte seg frem til topp tre i totalt 13 kategorier. Resultatene er nå klare og i februar vil den store prisutdelingen kåre årets vinnere.

Det er gledelig å se kvalitetsutviklingen som har vært i norsk mat- og drikkeproduksjon de siste 15 årene. Trøndelag, Viken og Rogaland har alltid vært, og fortsetter utviklingen som, solide matregioner i Norge, og dette gjenspeiles i årets finalister. Men det viktigste er ikke hvilke områder i Norge som hevder seg. Det viktigste er at norsk mat og drikke løftes frem, uavhengig av hvor det produseres. Sammen bygger vi stoltheten rundt norsk mat og drikke som de dyktige produsentene fortjener, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard.

De fagtunge juryene gjør grundige vurderinger med stor respekt for produsentenes håndverk. Det som dommerne synes er gledelig, er å se den utviklingen som har vært innen både mat og drikke de siste årene. Kvaliteten har økt, sortimentet er bredere og smaksopplevelsene er forsterket.

Det som også er flott er å oppleve at produsentene har blitt mer stolte av det arbeidet de gjør. I tillegg til å være superdyktige i produksjon av råvarene, så ser vi også en økt bevissthet rundt emballering og presentasjon. Dette fører igjen til at flere forbrukere velger norske produkter, sier Austigard.
Drikkedommere i delfinalene i Trondheim, fra venstre: Kristoffer Aga (RE-NAA,Stavanger), Mette B. Julius Evensen (Le Bistro, Trondheim), Vega Ebbersten (ToRom og Kjøkken, Trondheim) og Martin Haraldsen (Plah restaurant, Oslo)

Finalister Årets drikk
Musserende eplemost – Buhagen, Rogaland
Eplemost Aroma – Fiskum fruktpresseri, Viken
Skog 03 – Villbrygg, Oslo

Finalister Årets ost
ValdresOst Bufar lagret 18 mnd - Valdresmeieriet, Innlandet
Ungkaren - Hitra Gårdsmat, Trøndelag
Rørosblå - Eggen Gardsysteri, Innlandet

Finalister Årets grønne
Shiitake – Topp Sopp, Rogaland
Rød perletomat – Vårsol Gartneri, Rogaland
Donko Shiitake Økologisk - Soppkompaniet, Viken

Finalister Årets sjømat ‍
Carre av villkveite - Annis Oslobukta, Oslo
Glassvarfilet benfri med skinn - Reinhartsen, Agder
Levende kråkeboller fra Finnøy - Domstein Sjømat avd Stavanger / Urchinomics, Rogaland

Finalister Årets kjøtt
Tørrmodnet Entrecôte - Annis Oslobukta, Oslo
Tomahawk - Fjordfegarden, Rogaland
Tørrmodna T-bone – Nyyyt, Rogaland

Finalister Årets søtsak
Multefløyel med tindved - Jentene på Tunet, Trøndelag
Krokan – Bamsrudlåven, Viken
Sjokoladeplate med pasjonskaramell - Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland

Finalister Årets meieriprodukt
Yoghurt naturell - Kilnes Gard, Trøndelag
YMIR yoghurt med tyttebær og byggryn - Holt Gård, Vestfold og Telemark
Jerseymelk - Jerseymeieriet, Rogaland

‍FinalisterÅrets bakst
Iskjeks Vaffelkjeks - Lamella, Møre og Romsdal
Rugbrød - Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland
Gårdsbakeriets groviser - Bakke Gård, Viken

Finalister Årets øl
JÆRPILT Gulrotkake Surøl – RYGR Brygghùs, Rogaland
Sumava - Haandbryggeriet, Viken
Perler for svin IPA - Lervig, Rogaland

Finalister Årets sjømat foredlet  
Røktlaks naturell – Garnviks Røkeri, Trøndelag
Kongekraft - MS Donna, Viken
Mildrøkt Aquevittlaks – Garnviks Røkeri, Trøndelag

Finalister Årets kjøtt foredlet
Coppa di Prima - A.Idsøe, Rogaland
Guanciale - Jens Eide, Agder
Dexter Bacone - Reime Dexter, Rogaland

Finalister Årets grønne foredlet
Plommegelè – Nyhuus Gard, Vestfold og Telemark
Bringebæreddik - Lokalmat Vestfold, Vestfold og Telemark
Pizzasaus type mild - ASK Spekehus, Viken

Finalister Årets sider
Stora Marit – Hardangerbonden, Vestland
Anno - Kvestad Sideri, Vestland
Brist - Eiane Gard, Rogaland

Fakta om Det Norske Måltid 2022:   

·     Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.  

·     Støttes av Regjeringen fra 2020, som et av tre nasjonale omdømmetiltak.   

·     Delfinalene ble arrangert 20.-21. september i Trondheim, hvor 39 finalister går videre tilden store finalen.

·     Finalen i Det Norske Måltid finner sted på Clarion Hotel Air torsdag 2. februar 2023.

·     Sjekk ut nyhetssaken om den store finaledagen her

·     Billetter til finalen kan nå kjøpes her