Ved å klikke "Godta" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigering, analysere nettstedsbruk og hjelpe til med markedsføringsarbeidet vårt. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.

Arne Hjeltnes tildelt hederspris for formidling av norsk mat 

Stavanger 2. februar: Årets beste mat- og drikkeprodukter ble torsdag kveld kåret i en feststemt finale i den prestisjefylte konkurransen Det Norske Måltid. Hedersprisen gikk til Arne Hjeltnes for hvordan han formidler norske mattradisjoner og fremsnakker norske produsenter.

− Årets vinnere er produkter av aller høyeste kvalitet og representerer Matnasjonen Norge på en fantastisk måte. På lik måte som årets hedersprisvinner Arne Hjeltnes er de innovative og setter norske råvarer i sentrum, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.
Velfortjentheder til Arne Hjeltnes

Årets hedersprisvinner er med sin omfattende kunnskap og lune formidlingsform en kjær matprofil. Han er kjent for å skape begeistring og engasjere publikum med sin folkelige stil, krydret med gode historier, og ispedd litt humor, heter det i juryens begrunnelse.

− Arne Hjeltnes har en genuin lidenskap for de norske produsentene, og har løftet dem frem gjennom sin synlige rolle i flere tiår. Det er på høy tid at han ble hedret av bransjen og får den oppmerksomheten han fortjener, sier Kristin Austigard. 

Arne Hjeltnes er på tur med 200 representanter fra Norsk kjøtthandel under finalen, og ble derfor overrasket med prisen i forkant under et smalahove-arrangement på Vaaghals restaurant i Oslo.

- Det er en stor ære å bli hedret av Det Norske Måltid. Jeg har reist mye rundt blant norske matprodusenter, og opplever så og si daglig hvor viktig denne kåringen er for å løfte fram den gode norske maten.

Han legger til: 

Det Norske Måltid er vårt store nasjonale matarrangement, og prisene henger veldig høyt. At jeg skulle havne i et så celebert selskap som hedersprisen er, kom veldig overraskende på meg. Jeg har selv vært med og dele ut hedersprisen, og vet hvilken fin gjeng jeg nå har blitt en del av.
Hedersprisvinner Arne HjeltnesMatnasjonen Norge

Det ble delt ut 13 kategoripriser under finalen i Det Norske Måltid torsdag 2.februar. 

De 13 kategoriene rommer det ypperste av norske råvarer og matprodukter, og gjennom høsten har dommerne vurdert og smakt for å finne de beste produktene. Hele 250 produkter ble sendt inn til konkurransen. Det har vært en hard kamp om seieren, men veien til finalen har også vært viktig for å bygge opp under visjonen om Matnasjonen Norge. 

Det er viktig å få frem de gode historiene fra produsenter som har et brennende engasjement for å lage kvalitetsprodukter fra hele landet. Finalen i Det NorskeMåltid er en viktig nettverksarena hvor matbransjen møtes. Vi har gode eksempler på at nye spennende samarbeid har oppstått i forbindelse med konkurransen, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Priser ble delt ut i ulike kategorier som bakst, drikke, kjøtt og sjømat. Blant årets vinnere finner vi alt fra grove kjeks og surøl til shiitakesopp. 

Årets kategorivinnere

 • Årets grønne - Donko Shiitake Økologisk fra Soppkompaniet, Viken
  Årets vinner har en fast og god konsistens. Produktet har en jevn, fin størrelse og noe beskjeden duft. Smaken er ren, og det lukter veldig godt fra pannen ved tilberedning. Dommerne kommenterer at dette er sopp av ypperste kvalitet.
 • Årets grønne foredlet - Plommegelé fra Nyhuus Gard, Vestfold og Telemark
  Vinnerproduktet er friskt og godt, det har en delikat farge og nydelig duft. Konsistensen er god, og den friske smaken er godt konsentrert. Produktet er svært anvendelig til flere av dagens måltider. Et flott produkt som tar vare på tradisjoner og godt håndverk. Perfekt balanse mellom syre og sødme fra solmodne plommer som vekker gode barndomsminner hos juryen.
 • Årets sjømat - Glassvarfilet, benfri med skinn fra Reinhartsen, Agder
  Vinnerproduktet lukter friskt av sjø. Munnfølelsen er god, og smaken er mild og lett å like. Fisken har pen fettrand, og ser meget innbydende ut. Dette er en fisk vi gjerne ser mer av. At fisken er lett å tilberede og har utallige bruksområder gjør at den passer like godt på en restaurantmeny som på middagsbordet hjemme. 
 • Årets sjømat foredlet - Mildrøkt aquavit laks fra Garnviks Røkeri, Trøndelag
  Årets vinnerprodukt har en nydelig farge og tydelig særpreg. Saltet er pent integrert og røyktonene er delikate. Munnfølelsen er god og gir pen tyggemotstand. Dette er håndverk av ypperste klasse, et fantastisk produkt. Toner av akevitt og krydder spiller godt på lag med røykearomaen. 
 • Årets kjøtt - Tørrmodna T-bone fra Nyyyt, Rogaland
  Her snakker vi om et virkelig godt stykke kjøtt! Fantastisk utseende, nydelig marmorering og god kjøttsmak. Kjøttet er perfekt modnet og har godt med fett.Det er mørt, digg og staselig! Dommerne bobler over av superlativer, dette kjøttet smelter på tunga! Her er ligger det mye håndverk og fagkunnskap bak, i godt samarbeid med bonden og dyr som har det godt! 
 • Årets kjøtt foredlet - Coppa di Prima fra A. Idsøe, Rogaland
  Vinnerproduktet har deilig krydder duft og bra fett. Smaken er nydelig, det er perfekt krydret og saltet er godt balansert. Dette er skikkelig håndverk! Produktet har delikat marmorering pen krydderrand, de tynne skivene smelter på tunga og ettersmaken er lang. Dette må være selve definisjonen av perfekt coppa! 
 • Årets meieriprodukt - Jerseymelk fra Jerseymeieriet, Rogaland
  Årets vinner produserer et meieriprodukt der du tas med tilbake til det ekte og opprinnelige. En autentisk følelse med en frisk, rik og tydelig smak. Munn følelsen er kremet, og produktet har fin sødme. Her snakker vi særpreg! Fargen er delikat, og duften beskjeden.Dette er skikkelig eksklusiv melk som oser kvalitet. Et flott vel gjennomført produkt! 
 • Årets ost - Ungkaren fra Hitra Gårdsmat, Trøndelag
  Årets ost har deilige saltkrystaller som smelter i munnen. Her spiller gode råvarer og godt håndverk på lag. Osten er mild med pent integrert salt og syre. Dette er en ost som er lett og like, og som er svært anvendelig både til matlagning og på ostefatet. En meget vellykket ost med pen karakter fra lagringen og en deilig kremet konsistens. 
 • Årets bakst - Gårdsbakeriets groviser fra Bakke Gård, Viken
  Årets vinner smaker deilig av rene råvarer. Produktet har et rustikt og pent utseende. Deilig krønsj, og duften er nydelig! En av dommerne uttaler – ja, nå snakker vi! Fantastisk gode kjeks, med nydelige toner av sjokolade og ristede nøtter.
 • Årets søtsak - Sjokoladeplate med pasjonsfruktkaramell fra Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland
  Vinnerproduktet ser fantastisk ut, og gir en deilig munnfølelse. Her er smakene balansert og perfeksjonert til fingerspissene! Sjokoladen har god syrlighet og raust med fløyelsmykt fyll.Dommerne kommenterer den lekne formen og digger at noen utfordrer på sjokoladeplate markedet. Dette vil vi gjerne se mer av! 
 • Årets drikk - Eplemost Aroma fra Fiskum fruktpresseri, Viken
  Vinnerproduktet er rent og pent i uttrykket. Fargen er delikat, produktet har bra syre balanse og fin kompleksitet. Aromaene kommer enda tydeligere frem etter litt tid i glasset, og gir en fin mineralitet og karakter med god lengde. Her vekkes dommernes barndomsminner med smaken av friske, søte epler med god smakslengde og elegant struktur. 
 • Årets øl - JÆRPILT Gulrotkake Surøl fra RYGR Brygghús, Rogaland
  Årets øl har et tydelig råvarepreg og fokus på lokal forankring. Dette er spennende og meget godt brygget. Et utsøkt øl med god munnfølelse, deilig skum og fin friskhet. Dommerne kommenterer den delikate, lett rødoransje fargen som gir tydelige assosiasjoner tilbake til  råvarene. Ølet er komplekst på nesen og gir hint av søte krydder, vanilje og revet gulrot – her skjer det mye og dommerne har aldri smakt noe lignende. Bra jobbet, dette er rett og slett digg! 
 • Årets sider - Stora Marit fra Hardangerbonden, Vestland
  Vinnerproduktet har en klar gylden, elegant og luksuriøs gullfarge, og dufter aromatisk av eple. Sideren har balansert fylde og konsentrasjon der boblene er pent integrert, noe som gir en deilig munnfølelse. På nesen får vi toner av modne røde epler, grapefrukt og noe røde rips. Dette er med på å gi sideren et herbalt preg. Når den i tillegg har pene toner av humle gir det sideren ytterligere karakter og tyngde. Den er veldig tiltalende på nesen og smaken er lang. Dommerne fremhever også at de setter pris på informasjon om årgang, og den gode historien på etiketten! 

Om Det Norske Måltid

Det Norske Måltid er fra 2020 et nasjonalt omdømmearrangement for norsk mat og drikke, og er et viktig ledd i arbeidet med å utvikle Matnasjonen Norge. Deltakelse i konkurransen kan ha stor betydning fordi det bidrar til økt vekst, kompetansebygging og synliggjøring av norske mat- og drikkeprodusenter. I tillegg kan det hjelpe til med å gjøre produktene deres tilgjengelig og kjent for flere forbrukere. Dette er med å styrke primærnæringene og foredlingsbedriftene innen norsk matproduksjon.

Den årlige finalen med sin prestisjetunge prisutdeling i Stavanger har stor nasjonal oppmerksomhet. Den 2.februar 2023 ble finalen arrangert for 15. gang iStavanger, og det ble kåret 13 kategorivinnere.
Det Norske Måltids hederspris ble delt utfor 11. gang.


Kontakt

Kristin Austigard, leder i Det Norske Måltid
E-post: kristin@detnorskemaltid.no
Mobil: + 47 90 19 38 77

Kontakt oss

Kristin Austigard, leder Det Norske Måltid tlf 90 19 38 77