Ved å klikke "Godta" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigering, analysere nettstedsbruk og hjelpe til med markedsføringsarbeidet vårt. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.

Det ypperste innen norsk mat- og drikke er kåret!

Roar Hildonen er tildelt Det Norske Måltids hederspris

Stavanger 3. februar: Årets beste mat- og drikkeprodukter ble torsdag kveld kåret i en feststemt finalesending i den prestisjefylte konkurransen Det Norske Måltid. Finalen ble vist på Matkanalen TV. Det Norske Måltids hedersprisen gikk til Roar Hildonen, for hvordan han gjennom sin årelange karriere alltid har hatt fokus på matfaget, og bevisst løftet frem norsk mat og drikke.

− Årets kategorivinnere er alle utsøkte produkter som representerer Matnasjonen Norge på en imponerende måte. Trøndelag utmerket seg spesielt i kveldens finale, med tildelingen av hele fem kategoripriser. I tillegg er hedersprisvinner Roar Hildonen og den nye Bondelagskokken Mette B. Julius Evensen, begge restauratører i Trondheim, hvor de er viktige bidragsytere til å sette norske råvarer i fokus. Det er kjekt å gratulere trønderne med en fin start på 2022, spesielt siden Trondheim og Trøndelag er utpekt som Europeisk mat- og gastronomiregion dette året, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Heder til Hildonen

Roar Hildonen er en ambassadør for norske råvarer og produsenter. Med entusiasme, kreativitet, gjestfrihet og stor lidenskap for faget og råvarene, deler han raust av sin kunnskap til dem rundt seg.

Det var Landbruks- og matminister Sandra Borch, sammen med fire tidligere hedersprisvinnere i DetNorske Måltid, som delte ut hedersprisen til en overrasket Roar Hildonen.

Som dommer i DetNorske Måltid i en årrekke synes Hildonen det er meningsfullt å kunne bidra til å løfte frem dem som ser det som sitt livsverk, å produsere råvarer av ypperste klasse.

− Den reisen som norske matprodusenter har hatt de siste 10 årene er eventyrlig. DetNorske Måltid er en av de viktigste pådriverne og inspirasjonskilden for dem som ønsker å starte og satse med norsk mat, sier en engasjert Roar Hildonen etter prisutdelingen.

Vinner av Det Norske Måltids hederspris 2021, Roar Hildonen - To Rom og Kjøkken, Trondheim

Matnasjonen Norge
Prisen ble delt ut i forbindelse med finalen i Det Norske Måltid torsdag 3. februar, og kom som kronen på verket etter at det ble delt ut priser i 13 kategorier, samt kåret en ny Bondelagskokk.

De 13 kategoriene viser frem det ypperste av norske råvarer og drikke produkter. Gjennom høsten har dommerne vurdert og smakt seg gjennom fantastiske produkter fra hele landet, for å finne frem til de beste produktene i hver kategori.  Konkurransen er hard, og dommerne har hatt en krevende jobb for å finne frem til hvem som skal vinne årets kategorier.

-       Pandemien har sørget for at flere setter pris på den kvaliteten som produseres innen mat og drikke i Norge, og man ser en økning i salget av norske delikatesser. Dette er inspirerende for produsentene som står på hver dag, for at vi skal få gleden av deres smakfulle produkter. Deter derfor meningsfylt å premiere de dyktige produsentene som har levert råvarer av utsøkt kvalitet også dette året, sier KristinAustigard, leder for Det Norske Måltid.

Ny Bondelagskokken - Mette B. Julius Evensen

Norges Bondelag har hvert andre år siden 2003 utnevnt en kokk som får tittelen Bondelagskokken. Denne kåringen skal knytte bonden, kokken og forbrukerne tettere sammen. Kokken mottar et stipend på 100.000kroner for å fremme matglede, mangfold og mathistorie, forankret i bruk avnorske råvarer.

-       Mette B. Julius Evensen ble i kveld tildelt tittelen Bondelagskokken, med bakgrunn i sin sterke lidenskap for gode råvarer, og hennes nære og gode samarbeid med bønder og matprodusenter. Med sitt inspirerende og sterkt smittende engasjement for lokalmat, og sin knallsterke kokkefaglige bakgrunn, mener juryen hun vil være en veldig god kandidat til å fremme norsk mat i samarbeid med Norges Bondelag de neste to årene, sier en engasjert Bjørn Gimming, leder av Norges Bondelag
Bondelagskokken Mette Beate Julius Evensen - Le Bistro, Trondheim

Årets kategorivinnere:

Juryens begrunnelser finner du her

Årets grønne: Hvasser asparges

fra Brødrene Freberg, Vestfold og Telemark

Årets grønne foredlet: Plommesyltetøy

fra Nyhuus gard, Vestfold og Telemark

Årets øl: Banana Milkshake IPA

fra Mack Mikrobryggeri, Troms og Finnmark

Årets sjømat: Fersk Skatefilet

fra Domstein sjømat avdeling Stavanger, Rogaland

Årets sjømat foredlet: Gravet laks

fra Garnviks røkeri, Trøndelag

Årets kjøtt: Tørrmodnet filetkam av økologisk frilandsgris

fra Nyyyt, Rogaland

Årets kjøtt foredlet: Kaldrøkt pinnekjøtt av Fjellam frå Ryfylke

fra A. Idsøe, Rogaland

Årets drikk: Eplemost Discovery

fra Fiskum fruktpresseri, Viken

Årets sider: Svans

fra Alde, Vestland

Årets ost: Ung Grotteost

fra Hitra gardsmat, Trøndelag

Årets meieriprodukt: RørosIs Fløteis med multer

fra Galåvolden gård, Trøndelag

Årets bakst: Røros Knekks - spelt og havsalt

fra Rørosbaker`n, Trøndelag

Årets søtsak: Små Marengsbunner fra Røros

fra Galåvolden gård, Trøndelag

Se årets finale

Kontakt oss

Kristin Austigard, leder Det Norske Måltid tlf 90 19 38 77